Instagram on minulle sellainen kepeämpi some-kanava, jonne haluan useimmiten tuoda tunnelmallisia kuvia ja fiilistä, enemmän kuin suoraa markkinointipuhetta. Instagram onkin paikka, jossa helpommin voit välttää kiukuttelijat ja valittajat. Toki sielläkin vinkujia löytyy, mutta ei ihan samalla tavalla, kuin esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä. Mutta Instagram on yrittäjälle myös hankala paikka. Seuraajia ei voi kutsua tykkäämään Instagram-tilistään ja lisäksi algoritmit siellä(kin) ovat muuttuneet siten, että tykkäysten määrät ovat monella yritystilillä tipahtaneet. Minulla on kaksi tiliä Instagramissa. Yksi (@lvngroomfi) on liitetty yritykseni Facebook-sivuun ja toinen (@laurakatriina) henkilökohtaiseen blogiini (jota päivitän valitettavan laiskasti, ryhtiliike on suunnitteilla). Kumpikin on siis yritystili ja valitettavasti kuvien tykkääjämäärät ovat laskeneet, kuin lehmän häntä viimeisten parin vuoden aikana.

Omasta mielestäni teen melko laadukasta sisältöä Instagramiin (@laurakatriina-tilille), mutta parantamisen varaa on aina. Jos Instagramista haluaa pääkanavan, tulisikin miettiä tarkkaan mitä aihetunnisteita (#) pitäisi käyttää ja minkä tarinan kuvien yhteyteen haluaa kirjoittaa. Toki kuva itsessään on se tärkein elementti päivityksessä. Mutta laadukkaat, houkuttelevat kuvat itsessään ei takaa suuria seuraajamääriä tilillesi ja tykkääjämääriä kuvillesi. Myös aihetunnisteet kannattaakin valita oman alansa mukaisesti. Esimerkiksi matkailualalla suositaan paljon #VISIT-alkuisia aihetunnisteita, esimerkiksi #visitturku ja #visitarchipelago. Kannattaakin kurkata, mitä aihetunnisteita muut alan tekijät käyttävät. Tiesithän, että aihetunniste toimii hakusanana Instagramissa ja muutamassa muussa some-kanavassa?

Itse olen kamppailut yli vuoden verran seuraajamäärien kanssa. Tasaiseen tahtiin saan uusia seuraajia, aktiivisina kausina jopa kymmenkunta päivässä. Silti tykkääjämäärät ovat pysyneet samoissa luvuissa jo yli vuoden. Olen huomannut samalla, että Instagramissa on paljon käyttäjiä, jotka pelaavat seuraamiensa tilien kanssa. Ensin seurataan tiliä ja sitten tiputetaan se hetken päästä pois seurattavista. Näitä löytyy ihan kotimaisista tekijöistäkin, mikä on todella harmillista. Nämä joutuvat minun kohdallani ”mustalle listalle” aika nopeasti, suosittelen samaa teille muillekin. Olen itse yrittänyt lohduttaa itseäni sillä, että nämä eivät ole niitä aitoja seuraajia, joita edes haluan tiliäni seuraavan. MUTTA kyllähän se ärsyttää, kun tekee aktiivisesti töitä sen eteen, että saisi seuraajamääriä korkeammaksi.

Sama homma tykkääjien kanssa. Aikoinaan halusin vaihtaa henkilökohtaisen Instagram-tilini yritystiliin (tämän voit tehdä Instagramin asetuksista), koska silloin saan tarkemmat tilastotiedot käyttööni. Tämän jälkeen olen tajunnut, että kuviani ei näytetä aina kovinkaan monelle. Näin ollen en edes voi päästä kovin suuriin tykkääjämääriin. Minulla on noin 3400 seuraajaa Instagramissa. Silti kuviani näytetään keskimäärin vain noin 600 Instagram-tilille. Testaamalla eri taktiikoita, olen huomannut, että kommentoimalla muiden kuvia, saan lisää näyttöjä omille kuvilleni. Näin olen onnistunut nostamaan kuvien tykkääjämääriä jonkin verran. Tätä aion jatkossakin tehdä, koska sen avulla olen oikeasti päässyt myös aidompaan vuorovaikutukseen muiden instaajien kanssa. Se tuntuu aidolta ja mukavalta tavalta toimia.

Tässä onkin tämän kolumnin pihvi: aktiivisella otteella saat enemmän vuorovaikutusta ja näyt paremmin somessa. Tämä pätee myös muihin suuriin kanaviin, mutta Instagramissa se näkyy ehkä selkeimmin.

Laura Johansson
Lvngroom Oy
somehörhö ja valokuvaaja

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä

TILAA UUTISKIRJEEMME!

 

Lähetämme aika-ajoin uutiskirjeitä, joissa kerromme viestintään liittyvistä asioista sekä meidän kuulumisiamme. Emme ole spämmikone, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Uutiskirjeen tilaaminen onnistui!