Instagram är för mig den lättsammaste kanalen av sociala medierna. Det är där jag vill visa stämningen och det är där som jag glömmer bort all marknadsföringstänk. Instagram är dessutom den kanalen som du kan för det mesta undvika att träffa på surpuppor och gnällspikar. Klart du kan få igång en storm även på Instagram, men då får du nog provocera betydligt mer än på t.ex. Twitter eller Facebook. Men Instagram är också en rätt krånglig plats för företagaren. Det är inte möjligt att bjuda folk att gilla ditt konto och dessutom är algoritmerna (även här) ganska utmanande för företagskonton. Exempelvis har mina gillarantal sjunkit betydligt från vad de var för ett par år sedan. Och mitt gillarantal har stått stilla i lika länge ungefär. Detta lär ska bero på att Instagram gör en ”putsningsoperation” bland fejkkonton och passiva konton, läste jag nyligen någonstans.

Själv tycker jag att jag gör rätt så bra innehåll till Instagram (@laurakatriina-kontot), men det finns nog mycket att förbättra. Jag har ingen direkt strategi eller plan på hur min feed ska se ut och jag har absolut inte varit meganoga med att bara ha proffsiga bilder där. Därför har jag faktiskt grundat ett skilt konto (@laurajohansson) för att kunna visa upp mina proffsigare fotografier. Det gäller att balansera mellan de olika rollerna som jag har; fotograf, företagare, sociala medier-konsult.

Men vi går till tipsen, vad kan du göra för att få upp följarantalet på Instagram?

  1. Marknadsför i kors – berätta överallt om ditt Instagramkonto!
  2. Använd hashtags (#) för att öka din synlighet. Hashtags funkar ju som sökord. Det lönar sig att ha omkring ett tiotal hashtags och de bästa hashtaggarna är inte de som används allra mest, utan såna som används moderat av andra. Dessutom lönar det sig att kolla vilka hashtags som används lokalt. En bra blandning av dessa brukar bli en bra kombination.
  3. Men för att få följare måste du själv också vara aktiv mot andra Instagrammare. Gå och kommentera och gilla andras inlägg, gärna med flerordiga inlägg, så inte de tror att du är en automatiserad bot.
  4. Fjärde sättet att förbättra din synlighet och på så sätt också höja ditt följarantal är att titta lite på statistiken. Vilka inlägg har fått mera reaktioner? Analysera vad i inlägget kanske det är som gjort inlägget bättre än dina genomsnittsinlägg. Utveckla innehållet mer mot det hållet!
  5. Och viktigast är trots allt att komma ihåg att kvantiteten inte säger allting. Om du har bra engagemang (får kommentarer och likes) så behöver du inte lika många följare som den som har ett sämre engagemang. Och nej, jag rekommenderar nog aldrig att köpa följare. De är inte där för att köpa av dig och de är troligtvis inte ens intresserade av det land där du är verksam.

 

Laura Johansson
Lvngroom Oy

TILAA UUTISKIRJEEMME!

 

Lähetämme aika-ajoin uutiskirjeitä, joissa kerromme viestintään liittyvistä asioista sekä meidän kuulumisiamme. Emme ole spämmikone, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Uutiskirjeen tilaaminen onnistui!