Nu när de sociala medierna varit en del av mångas liv redan i över ett decennium blir det allt tydligare att även döden måste beaktas. Detta funderar vi inte på så ofta som vi kanske borde. Jag vill inte måla fan på väggen, men vi alla kommer att dö en dag (resten av dagarna ska vi dock leva, säger de kloka). Har du någonsin funderat på vad du vill göra med dina konton i sociala medierna? Det handlar om fotografier, diskussioner, minnen för de kvarlevande.

Olika kanaler har olika kutymer kring döden. Det är bra att diskutera vad du vill göra med dina konton efter din bortgång, även om bortgången kan kännas väldigt avlägsen just nu.

Vad händer med våra digitala fotspår efter döden? Vem ska administrera detta och hur bör den gå tillväga? Jag har exempelvis slutat printa ut fotografier redan för 10 år sedan. Mina minnen finns i bl.a. Google Photos, Facebook, Instagram och diverse kanaler och externa hårdskivor. Dessa foton kan vara väldigt värdefulla för släkt och vänner efter min bortgång.

Som tur finns det riktigt bra instruktioner för de dödas konton i de flesta kanaler där folkmassorna hopar sig till. Men vet dina nära och kära vad just du önskar att ska göras med dina minnen i de sociala medierna?

Här kommer några konkreta tips:

Varför bloggar jag om detta just nu?

Igår hände något som fick mig att stanna upp totalt. En av mina Facebook-vänner, som jag anser vara mer än en avlägsen kompis men hör ändå inte till min närmaste krets, firade födelsedag. Just då jag höll på att skriva en gratulation till henne insåg jag att det senaste jag hört av henne var att hon var tvungen att besöka sjukhuset gång på gång i årsskiftet. Jag kände att jag nog måste kolla upp hennes konto före jag gratulerar henne med något glatt meddelande. Det visade sig att hon avlidit i april. En rätt så ung kvinna, positiv in i det sista hade gått bort och jag hade missat detta totalt. Det kändes väldigt olustigt och samtidigt blev jag naturligtvis väldigt ledsen för hennes bortgång.

Denna text ändrar inte på det faktum att Facebook faktiskt manipulerar vår feed med sina algoritmer så att vi faktiskt ser bara en bråkdel av de kontakter och inlägg som vi längs med åren samlat på oss. Och på grund av det oändliga nyhetsflödet missar vi helt att vi inte faktiskt ser och hör av vissa människor (även nära kontakter) på långa tider. Den här texten ändrar inget av detta, men förhoppningsvis hjälper den någon i en stor sorg att hantera en del av det som hanteras bör.

Laura

TILAA UUTISKIRJEEMME!

 

Lähetämme aika-ajoin uutiskirjeitä, joissa kerromme viestintään liittyvistä asioista sekä meidän kuulumisiamme. Emme ole spämmikone, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Uutiskirjeen tilaaminen onnistui!