Kun kuulen sanan SELFIE, ajatukseni helposti vaeltelevat kireisiin pyllykuviin kuntosalilta. Ei siis omiini, valitettavasti, vaan nuorempien ja huomattavasti reippaampien ja timmimpien ”valokuvaajien” tuotoksiin.

Selfieitä, eli omakuvia, pidetään somessa usein kamalina ja narsismin ja itseriittoisuuden ruumiillistumina. Mutta kaikki selfiet eivät oikeasti ole itse saatanasta, uskokaa pois. Minä väitän, että sinäkin, yrittäjäkollegani, voit nostattaa pientä pöhinää ottamalla itsestäsi selfieitä aika-ajoin. Mutta ei mitä tahansa selfieitä, vaan itsensä likoon laittavia, ei-itseriittoisia selfieitä.

Keskustelimme taannoin Karrin kanssa selfieistä katsoessamme hömppäsarjaa Instagramin rikkaat lapset. Mietimme yhdessä miksi osa selfieistä puistattaa meitä ja osa antaa positiivisen viban ja päädyimme yhteen yhteiseen nimittäjään: nostatko selfiellä esiin omaa ylemmyyttäsi vai jotakin muuta?

Jos esittelet salilla omaa pyllyäsi joka toinen päivä ja samalla katsot, että olet paikan kuumin mimmi tai kolli, niin homma näyttää nopeasti oman egonsa buustaamiselta. Mutta jos kerrot, että olet pitkään tsempannut jonkun asian kanssa ja vihdoin onnistunut siinä, niin homma näyttää jo aivan toiselta. Jos pröystäilet kalliiden luksustuotteiden kanssa Instagramissa, niin se toden totta on pröystäilyä ja ökyilyä, mutta jos nostat esiin kalliin kellon laadukkaan käsityön ja miten sitä on kehitetty vuosikymmenten ajan, niin kuva näyttää taas kovin erilaiselta.

Ylipäätään jos fokusoit somessa itsesi jalustalle nostamiseen, niin teet asiat väärin. Kova työ tai jopa hyvä tuuri on arvostettuja juttua, mutta omakehu haisee. Toisaalta onnistumisen ilosta toisetkin usein ilahtuvat. Ero on siis nyansseissa.

Ihmiset tykkäävät selfieistäsi, kun kerrot iloisia uutisia, iloitset jostakin asiasta tai mokailet jollakin tavalla. Ota selfieitä eri paikoissa eri ihmisten kanssa, jaa tunnelmia ja fiiliksiä eri paikoista. Nämä selfiet keräävät positiivista huomiota. Ja unohda se yläviistosta otettavat huulet-törröllään-selfiet, tai lihaspullotusselfiet. Ne ovat vain noloja, ellei sitten vitsailla niiden kustannuksella.

Tämä teksti on julkaistu ensin Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehden kolumnina, jossa Laura on vakiokolumnistina.

TILAA UUTISKIRJEEMME!

 

Lähetämme aika-ajoin uutiskirjeitä, joissa kerromme viestintään liittyvistä asioista sekä meidän kuulumisiamme. Emme ole spämmikone, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Uutiskirjeen tilaaminen onnistui!