CMADFI, eli yhteisömanagerien oma päivä järjestettiin tammikuun lopulla etänä. Olimme Karrin kanssa jälleen kerran talkooporukassa – hoidimme somekanavista Facebookin ja Twitterin, lisäksi meillä kummallakin oli oma välituntiohjelma, jonka aiheen olimme itse saaneet valita.

Valinnan hetkellä olin itse erittäin kiireinen ja stressaantunut, ja tiesin tilanteen olevan sama myös itse CMADFI-päivänä. Tämän vuoksi päätin yli sieltä, missä aita oli matalin ja valitsin aiheeksi yhden lempiaiheistani some- ja viestintäkoulutuksissa; kohderyhmäkeskeisen viestinnän.

Osallistujamäärä yllätti

Oletin saavani muutaman somesukulaisen (pitkäaikaisia somekollegoja, joihin törmäämme aina niin iloisesti eri sometapahtumissa) ja voitaisiin jutella niitä näitä. Onneksi kuitenkin valmistelin pikaisen alustuksen, kuten olin ohjelmaan merkinnyt – koska yllätyksekseni työpajaan ei osallistunutkaan pari somesukulaista, vaan peräti lähemmäs 150 yhteisömanageria! Yhtäkkiä homma muuttui rennosta höpöttelystä asiantuntija-alustukseksi, jossa kohderyhmänä oli suuri määrä alan ammattilaisia. Jaiks!

Alustuksena esittelin muutaman PowerPointin, jossa kerroin erittäin tiivistetysti oman näkemykseni somestrategiasta, kohderyhmien määrittelystä sekä äänensävystä. Koska loppupelissä äänensävy yhdistettynä kohderyhmän tuntemiseen on keskeisessä roolissa, kun viestitään (somessa tai muualla). On täysin eri asia puhua vaikkapa metsästyksestä kiinnostuneille diplomi-insinööreille, kuin joogaa rakastavalle kasvissyöjälle.

Mitä paremmin tunnet ne tyypit, jotka haluat tavoittaa, sen paremmin osaat muotoilla sisällöstäsi heitä kiinnostavia. Ja jos et vielä tunne kohderyhmääsi (tai kohderyhmiäsi), niin heihin kannattaa tutustua. Voit ottaa tämän tutustumisenkin osaksi somesisältöäsi. Kysy ihmisiltä, mitä mieltä he ovat eri asioista (tuotteista, palveluista, väreistä, kuoseista…).

 

What makes you tick?

Tärkeää on myös ymmärtää kohderyhmän kipupisteitä, intohimon kohteita, ärsytyksen aiheita, elämän haasteita. Mikä saa heidät ilahtumaan, tuohtumaan, turhautumaan, innostumaan, kiehumaan? Nosta esiin heille positiivisia juttuja, ja ratkaise negatiiviset jutut. Tee se persoonallisesti ja luontevasti, niin he tulevat juuri sinun luoksesi, kun he kaipaavat sinun alasi palveluita tai tuotteita. Muistuta heitä olemassaolollasi, madalla kynnystä, tutustu heihin – eivätkä he lähde välttämättä googlettamaan parasta tai edullisinta tekijää, vaan tulevat suoraan sinun luoksesi – koska he eivät halua ketään muuta hoitamaan tätä asiaa kuin sinut.

Otetaan tähän loppuun vielä hieman karrikoitu esimerkki:

Sanotaan vaikka, että myyt kyniä työksesi. Mainostatko tähän tyyliin (kuva kynistä) ”Meiltä markkinoiden parhaat kynät.” vai (paperiarkille käsinkirjoitettu teksti ja sydän, kynä vieressä) ”Pieni käsinkirjoitettu viesti, suuri sanoma”.

Laura Johansson
toimitusjohtaja ja viestinnän asiantuntija, somekouluttaja ja jokapaikanhöylä
Lvngroom Oy

TILAA UUTISKIRJEEMME!

 

Lähetämme aika-ajoin uutiskirjeitä, joissa kerromme viestintään liittyvistä asioista sekä meidän kuulumisiamme. Emme ole spämmikone, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Uutiskirjeen tilaaminen onnistui!