Kuvien ja videoiden käyttö sosiaalisessa mediassa päivitysten huomion herättäjinä, kuvituskuvina nettisivuilla ja muu kaupallinen käyttö on koko ajan yleisempää. Siinä missä kuvien käyttö on lisääntynyt, on samalla lisääntynyt kuvien vääränlainen käyttö. Mitä se sitten on? Yritän avata tässä bloggauksessa vähän sitä, mitä tulee ottaa huomioon, kun aiot käyttää kuvia somessa.

Kuvien kanssa on aina kaksi vaihtoehtoa: käytä omia kuvia tai kuvapankkikuvia. Näiden molempien kohdalla tulee huomioida hieman eri asioita.

Kuvapankkikuvissa näkyvät ihmisten voi olettaa antaneen kuvapankissa käytettävien kuvien osalta luvan niiden kuvien käyttämiseen hyvinkin laaja-alaisesti. Eli kuvapankin käyttöehtojen mukaan kuvia käyttäessä ei tule rikkoneeksi siltä osin mitään lakeja tai sopimuksia. Kuvapankkikuvien kohdalla kuitenkin tulee tarkistaa mihin käyttöön kuvan oikeudet on saanut. Ilmaisissa kuvissa voidaan vaatia kuvaajan nimen mainitseminen kuvan yhteydessä, sekä linkki sinne, mistä kuva on ladattu. Ilmaisien kuvien kaupallinen käyttö voi olla kielletty ja kuvapankin ehdot lukemalla saa selville mitä kaupallisella käytöllä heidän palvelussaan tarkoitetaan. Joskus kaupallisella käytöllä tarkoitetaan kaikkea yritystoimintaan liittyvää, joskus mainoksissa käyttämistä. Harvoissa tapauksissa kuvapankin koko sisällölle tai vain osalle sisällöstä saattaa olla erilaisia maantieteellisiä käyttörajoituksia. Eli lue kuvapankin käyttöehdot tarkkaan!

Omien kuvien kohdalla täytyy aina muistaa, että kuvan ottaneella henkilöllä on tekijänoikeudet kuvaan. Oli kyse kameralla kuvatusta valokuvasta tai kännykällä kuvatusta, niin kuvaajalla on lopulta aina oikeudet kuvaan. Siksi on hyvä tehdä jopa niistä kännykkäkuvista jonkinlainen sopimus kuvankäytöstä yrityksen materiaaleissa. Tämän lisäksi kuvassa esiintyviltä ihmisiltä tulisi pyytää kuvien käyttöön lupa. Luvasta on hyvä selvitä millaiseen käyttöön yritys haluaa kuvan käyttöoikeudet siinä esiintyvältä henkilöltä. Lisäksi täytyy muistaa se, että vaikka lupa olisi annettu, kuvassa esiintyvällä henkilöllä on oikeus kieltää kuvan käyttö, jos hän kokee sen tekevän hänestä naurunalaisen tai sitä käytetään häneen liittyen valheellisessa yhteydessä. Tämä on hieman yksinkertaistetusti kerrottu ja tarkemmin Suomen laki ja kuviin liittyvistä asioista kannattaa lukea esimerkiksi täältä.

Siinä missä kuvien kanssa pitää ottaa huomioon edellä mainitut asiat omien ja kuvapankkikuvien suhteen, tulee myös muistaa se, että eri sosiaalisen median palveluilla on hieman erilaiset käyttöehdot. Käyttöehdoista selviää myös se, minkä maan lakien mukaan toimitaan riitatilanteissa. Eli kuvia käyttäessä sinun pitää olla edes pintapuolisesti selvillä kotimaisesta soveltuvasta lainsäädännöstä, kuvapankkien kohdalla kuvapankkien käyttöehdoista, some-palveluiden käyttöehdoista ja lainsäädännöstä käytettävän palvelun kotimaassa. Tämä voi kuulostaa aika raskaalta ja hieman liialliselta, mutta lopultakin tärkeintä on muistaa kunnioittaa kotimaisia lakeja ja palveluiden käyttöehtoja. Käyttöehdot eivät koskaan ole itse palvelun kotimaan lainsäädäntöä rikkovia, ainakaan tietoisesti.

Kuitenkin onni onnettomuudessa on se, että vaikka joskus kävisi vähän hassusti ja sattuisi mokaamaan jonkun kuvan kanssa, niin asian voi aina korjata. Useimmiten anteeksipyyntö ja kuvan käytöstä poistaminen auttaa pienissä mokissa, mutta jos tietoisesti on käytetty jonkun kuvaa luvatta, kannattaa olla valmis maksamaan kuvan käytöstä sopiva korvaus tai pahimmillaan lähteä käräjille.

Tiivistettynä voi sanoa:

  • Tiedä mitä kuvaa käytät ja kenellä on siihen oikeudet
  • Käytä kuvaa niiden ehtojen mukaisesti, jotka valitsemaasi kuvaan liittyvät
  • Käytä tervettä järkeä kuvien valinnassa
  • Tarkista käyttöehdot kuvien osalta palveluista, joissa niitä aiot käyttää

Jos tuntuu, että kaluat kuvien käyttöön tai muuhun sosiaaliseen mediaan liittyen apua, älä epäröi ottaa yhteyttä. Me Lvngroomilla autamme sinua ja organisaatiotasi mielellämme kaikessa sosiaaliseen mediaan ja viestintään liittyvässä mikä mieltäsi askarruttaa tai johon haluat apua. Oli se sitten sparraus, koulutus tai tuotanto, niin me olemme apunasi!

 

TILAA UUTISKIRJEEMME!

 

Lähetämme aika-ajoin uutiskirjeitä, joissa kerromme viestintään liittyvistä asioista sekä meidän kuulumisiamme. Emme ole spämmikone, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Uutiskirjeen tilaaminen onnistui!