Podcastien tekeminen oli pitkään todo-listallani, kuten on videoidenkin (se ehkä tulee sitten seuraavaksi ajankohtaiseksi). Podcastit ovat kuitenkin minulle kevyempi aloitus, koska silloin ei tarvitse miettiä olenko edustavan näköinen juuri sillä hetkellä, kun haluan tallentaa (tai nauhoittaa, kuten minä usein virheellisesti sanon) uuden podcastin.

Loppujen lopuksi podcastien tekeminen on kuitenkin melko helppoa. Tallennetaan puhe, tarvittaessa leikellään turhat pois ja lisätään alku ja loppu ja mitä nyt haluaakin editoida ja sitten vain julkaistaan. Olen käyttänyt podcastien editointiin ilmaista Audacity-ohjelmaa, joka on helppokäyttöinen ja melko näppärä työkalu. Vaativimpiin töihin kannattaa kuitenkin harkita maksullisia vaihtoehtoja, varsinkin jos haluaa parannella tallenteen äänenlaatua jälkikäteen.

Julkaisualustoja on tarjolla useita. Meille valikoitui monesta syystä Tranistor.fm. Tranistor.fm:ssä valitsimme noin 10 euroa kuussa maksavan lisenssin, joka tarjoaa jo paljon hyvää podcastin tekijälle. Muun muassa saamme podcastin automaattisesti myös Spotifyhin, mikä kieltämättä on aika huikea juttu omasta mielestäni. ITunesiin pyrimme lisäämään podcastin myös mahdollisimman pian, tätä vaihtoehtoa selvittelemme paraikaa. Lisäksi Transistor.fm:n etuna on se, että admineja saa useita ja myös podcasteja saa tehtyä useita. Hinta-ominaisuus-suhde oli siis paras verrattuna muihin löytämiimme palveluihin.

Tallentamiseen olemme käyttäneet Zoom-merkkistä tallenninta (malli H2N, hinta noin 150 euroa), joka on osoittautunut todella hyväksi hankinnaksi. Sen äänenlaatu toimi oikein hyvin myös niissä podcast-jaksoissa, jossa on ollut useampi keskustelija.

Itse sisällöt ovat melko spontaaneja tuotoksia, kuten minun luonteelleni sopii. En jaksaisi, enkä edes haluaisi käsikirjoittaa podcastejani alusta loppuun, vaan määrittelen etukäteen aiheet ja muutamat kysymykset, joiden avulla pyrin pitäytymään aiheessa. Kun on kouluttanut näitä asioita kymmenen vuotta, tarinoita riittää ilman valmista käsikirjoitustakin. Mikäli käsittelisin minulle vieraampaa aihetta, joutuisin todennäköisesti tekemään tarkemman suunnitelman podcastista. Vieraspodcasteihin olen valmistautunut muutamalla kysymyksellä ja sopinut vieraiden kanssa aiheet ja muutamat tärkeät pääpointit. Muuten ollaan keskusteltu melko spontaanisti. Toki vieraat ovat saaneet valmistautua, kuten itse haluavat.

Haastavinta podcastin tekemisessä on (tällaiselle tavalliselle tallaajalle, jolla ei ole juurikaan uutisarvoa tyyppinä medioissa) saada näkyvyyttä podcastille. Esimerkkinä otettakoon se, että itsestäni tuntui, että olin pommittanut omia somekontaktejani pitkään jo podcasteillani ja ehdin jo pahoitella jatkuvaa spämmäystäni, kun muutama tyyppi sanoi nähneensä ensi kertaa mitään, mikä liittyi podcasteihini. Eli algoritmit toden teolla työskentelevät minua vastaan, vaikka kontakteja minulla on eri kanavissa yhteensä toistakymmentä tuhatta. Näkyvyyden lisääminen on edelleen työn alla, joten voi olla, että palaan tähän sen onnistuttua paremmin. Uskon siihen, että homma lähtee pikkuhiljaa rullaamaan yhä paremmin.

Tähän mennessä viittä podcastiani on kuunneltu noin 250 kertaa. Numerollisesti se ei tunnu kovin suurelta määrältä, mutta toisaalta se on yllättävän paljon. 250 kertaa ihmiset ovat klikanneet podcastiani kuullakseen minun puhuvan somesta!

Täältä pääset podcasteihini Spotifyssa, kuuntele ja anna ihmeessä palautetta 🙂

Täältä pääset podcasteihini Transistor.fm:ssä.

Lisäksi podcastit on julkaistu myös täällä blogissamme.

Laura

Haluatko sinä mukaan SOME-podcastiini? Ota yhteyttä: [email protected] tai somen kautta!

TILAA UUTISKIRJEEMME!

 

Lähetämme aika-ajoin uutiskirjeitä, joissa kerromme viestintään liittyvistä asioista sekä meidän kuulumisiamme. Emme ole spämmikone, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Uutiskirjeen tilaaminen onnistui!