Mahdoton tehtävä, ainakin pitkällä tähtäimellä. Sosiaalisen median tulevaisuuden ennustaminen siis. Lyhyelläkin tähtäimellä se voi olla hyvin vaikeaa, mutta onneksi trendit ovat nähtävillä kohtuullisen hyvin. Yllätyksiä tietysti tulee, mutta nyt noin 10 vuotta nykyisen kaltaisen sosiaalisen median kanssa elettyämme olemme saavuttaneet jo jokin aika sitten eräänlaisen seesteisen tilan. Facebookille on ollut monia haastajia, jotka eivät kuitenkaan ole saaneet jalansijaa. Samoin Instagramille. Snapchat porskuttaa, vaikka Facebookin ”konsernituotteet”, erityisesti Instagram, ovat pyrkineet sen ominaisuuksia kopioimaan. Kuitenkaan suurille palveluille ei ole tullut varteenotettavia kilpailijoita.

Ihmiset ovat sulkeneet Facebookissa tilejään, jääneet pois Twitteristä tai Instagramille sanoneet heippa. Silti somepalveluita käytetään koko ajan aktiivisesti. Käyttäjämäärien kasvu on kuitenkin pysähtynyt, mikä tarkoittaa sitä, että tulijoiden ja menijöiden määrät ovat aika vakiot.

Sosiaalisen median palveluista on tullut arkipäivää, ne ovat kiinteä osa meidän normaalia elämää.

Silti kaikki somet, Facebooksita alkaen, elävät koko ajan. Palvelut itsessään kehittyvät ja muuttuvat, mutta käyttötapamme myös elävät. Facebookin käyttö ei ole enää samanlaista kuin se oli 2009 tai 2014. Matkalla on tapahtunut paljon, vaikka sitä ei niin helposti huomaakaan. Arkipäiväiset asiat muuttuvat kuin varkain, niin myös some. Mutta miten se muuttuu tai on muuttunut niin, asioita pitäisi huomioida yrityksen toiminnassa somessa? Eli arvioni siitä, mitä somessa tapahtuu 2020.

Arvio 1. – Videot
Videot ovat koko ajan nousseet enemmän ja enemmän kulutetuimmaksi sisällöksi sosiaalisessa mediassa. Facebook on kehittänyt omaa palvelun sisäistä ”videopalvelua”, eli videoiden näkyvyys, löydettävyys ja lataaminen on helpompaa. Instagram myös panostaa vahvasti videoihin, tästä esimerkkinä IGTV, joka lanseerattiin vuoden 2019 aikana. Myös tarinat (FB Tarinat ja IG Stories) ovat suuremmassa osassa, kun algoritmit arvottavat sisällön kiinnostavuutta ja esille nostoa. Esimerkiksi mitä aktiivisempi olet Instagramissa eri tavoin, sitä parempaa on näkyvyytesi: kuvia ja videoita päivityksinä, mutta myös tarinoissa. Tästä muuten hieman lisää Lauran podcastissa.

Arvio 2. – Yhteisöt
Tämähän nyt on nykysomea vanhempikin juttu, verkkoyhteisöt, mutta someyhteisöissä entistä tärkeämmäksi Suomessa on kasvamassa orgaanisesti, itse ohjautuvasti syntyneiden yhteisöiden lisäksi esimerkiksi brändien ja tuotteiden yhteisöt. Kyseessä on siis yrityksen perustama yhteisö jonkun tietyn tuotteen, palvelun tai brändin ympärille. Tähän voidaan laskea suositun brändin yhteisön tai vaikkapa tietyn tuotteen yhteisön lisäksi erilaiset tukiyhteisöt palveluille. Näistä yleisin esimerkki on vaikkapa jonkun verkkokoulutuksen tai -kurssin osallistujine yhteisö tai sovelluksen/ohjelmiston/pelin käyttäjille sen tekijän perustama yhteisö. Nämä yhteisöt eivät ole uusi juttu, mutta niiden määrä tulee lisääntymään myös kotimaisten yritysten toimesta. Niitä on ollut jo aiemmin, mutta 2020 näen vuotena, jolloin niiden käyttö tulee lisääntymään.

Arvio 3. – Kanssakäyminen
Tämäkin on asia, jota on toitotettu jo pitkään: yrityksen kanssakäyminen yleisön ja asiakkaiden kanssa on tärkeää. Kuitenkin yritysten asiakkailleen perustamien yhteisöiden kautta kanssakäyminen muuttuu tehokkaammaksi. Yritys pystyy ohjaamaan resurssejaan tehokkaasti itse hallitsemaansa ympäristöön. Tämä tietenkään ei tarkoita sitä, että muuta kanssakäymistä pitää vähentää, mutta yhteisön sisältä on mahdollista saada helposti ja nopeasti vertaistukea ja apua asiakkaiden kesken. Myös palautteen saa ns. turvallisessa ympäristössä ja sieltä sitä on myös helpompi muutenkin hakea. Kanssakäyminen tulee olemaan tiiviimpää ja laadukkaampaa.

Arvio 4. – AR, VR, mitä näitä nyt on
Laajennettu/lisätty todellisuus (Augmented Reality) ja virtuaalinen todellisuus ovat olleet trendisanoja jo pitkään. Silti en usko, että ne tulevat vielä 2020 olemaan suurin juttu sosiaalisessa mediassa. Vaikka teknologia kehittyy, ohjelmistot kehittyvät ja kiinnostusta löytyy, niin mielestäni 2020 on se vuosi, kun kiinnostus alkaa vasta heräämään massoissa enemmän. Näistä AR tulee olemaan se vahvin massoja kiinnostava asia, koska se on jo tuttu monille hassujen videofilttereiden ja lisäanimaatioiden kautta Snapchatissa, Instagramissa ja Facebookissa. Facebook on lisäksi julkaissut oman Spark AR-sovelluksensa, josta pikaisesti aiemmin jo kirjoittelinkin, ja kehittäjillä on nyt helpot ja nopeat työkälyt käytössä. AR tulee ensimmäiseksi someen juuri noiden hassujen maskien ja filttereiden kautta, mutta vasta vuoden 2020 jälkeen uskon hyödyllisten ja monipuolisempien AR-palveluiden tulevan massoille. Nyt on kuitenkin hyvä mahdollisuus hypätä mukaan miettimään miltä tulevaisuus tältä osin näyttää.

Eli kovin villejä arvioita en uskalla heittää ilmoille. Nämä kuitenkin ovat mielestäni ne neljä selvintä suuntaa myös suomalaisen somen piirissä. Muitakin on, kuten esimerkiksi podcastien jo pari vuotta käynnissä ollut uusi nousu. Kuitenkaan en usko, että podcastit nousevat tai laskevat sosiaalisen median sisällä huomattavasti. Niille on paikkansa ja kiinnostus podcasteihin on koko ajan kasvamassa. Kuitenkin olisi aivan mahtavaa katsoa tätä kirjoitusta reilun vuoden päästä ja nähdä, että olin väärässä: jotain tosi hienoa uutta tuli ja/tai jotkut mainitsemistani räjähtävät suosiossa aivan uusiin sfääreihin.

Jos tästä tekstistä sait ideoita, heräsi kysymyksiä tai muuten tuli asiaa, niin ole ihmeessä meihin yhteydessä. Me Lvngroomilla voimme auttaa sinua rakentamaan vahvempi ja tehokkaampi sosiaalisen median strategia, miksei vaikka sisältöä tai sparrata muuten viestinnässä ja markkinoinnissa yleisesti.

 

 

 

TILAA UUTISKIRJEEMME!

 

Lähetämme aika-ajoin uutiskirjeitä, joissa kerromme viestintään liittyvistä asioista sekä meidän kuulumisiamme. Emme ole spämmikone, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Uutiskirjeen tilaaminen onnistui!