Verkossa näkee monenlaista pipertäjää ja vipeltäjää. Aloitteleva Twiittaaja toimii usein tietyn kaavan mukaisesti, huomiota hakeva ”julkisuustyrkky” taas tietyllä tavalla. Oma mielipiteeni on, että annetaan kaikkien kukkien kukkia somessakin. Nämä tyypit kuuluvat maailmaan ja he kuuluvat myös someen. Mutta yhtä asiaa en ymmärrä – miksi asiantuntija hyökkää kollegansa kimppuun? Tai miksi ihminen hyökkää toisen ihmisen kimppuun julkisesti ylipäätään?

Taannoin satuin todistamaan tällaista tapausta LinkedIn:ssä. Oman alansa melko suurena nimenä pidetty asiantuntija hyökkäsi kollegansa kimppuun ilman mitään selkeää syytä. Heillä oli nyanssieroja siitä, miten erästä asiaa heidän alallaan kannattaisi lähestyä. Oma mielipiteeni tässä on se, että kumpikin varmasti tietää mistä puhuu ja puhuivat hieman eri asioista.

Silti tämä tyyppi lähti aggressiivisesti tuomaan omaa kantaansa ainoana oikeana tapana toimia ja vielä kehotti kollegaansa (joka muuten myös on todella suuri nimi alallaan) perehtymään alaan paremmin! Se oli minun mielestäni todella tökerö tapa pönkittää sitä omaa asiantuntijuuttaan.

Rakas kanssayrittäjä, sinä joka myyt omaa asiantuntijuuttasi; mieti millaisen kuvan annat itsestäsi! Jos lähdet lyttäämään kollegaasi julkisesti – tekeekö se oikeasti sinusta houkuttelevamman asiantuntijan? Minun arvostukseni kyseistä asiantuntijaa kohtaan laski huomattavasti. Olen aiemmin suositellut häntä kontakteilleni, mutta tätä virhettä en tule enää toistamaa.

Sinä olet enemmän kuin pelkkä osaamisesi taso. Kun myyt asiantuntijuuttasi, myyt pakettia, joka sisältää myös sinut persoonana. Ja ikävää, ilkeää persoonaa tuskin monikaan haluaa omaksi asiantuntijakseen, vaikka hän kuinka olisi oman alansa huippuja. Koska huippuja on melkein joka alalla monia ja niiden joukosta kyllä ne luonteeltaan mukavammat saavat ensimmäisenä myytyä omia palveluitaan. Ilkeille asiantuntijoille jää sitten muruset pöydän alla.

Somessa on tärkeä muistaa, että kokonaisuus ratkaisee. Se minkä kuvan annat itsestäsi JA osaamisestasi ovat yhdessä se paketti, minkä asiakas ostaa. Harkitse siis hyvin tarkkaan, miten kohtelet kollegoitasi tai keitä tahansa somessa. Se kertoo enemmän sinusta, kuin kollegastasi.

Laura Johansson
Lvngroom Oy
somehörhö ja valokuvaaja

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä

TILAA UUTISKIRJEEMME!

 

Lähetämme aika-ajoin uutiskirjeitä, joissa kerromme viestintään liittyvistä asioista sekä meidän kuulumisiamme. Emme ole spämmikone, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Uutiskirjeen tilaaminen onnistui!